1. Mitä on intersukupuolisuus?
Intersukupuolisuus on synnynnäinen tila, jossa yksilön fyysiset sukupuolta määrittelevät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen. (intersukupuolisuus.fi) Suomessa arvellaan
syntyvän vuosittain kolmesta kahdeksaan intersukupuolista lasta. Joskus
intersukupuolisuus todetaan vasta murrosiän kehityksessä tai
aikuisiällä.
2. Mikä on ETENE:n kannanotto?
ETENE on valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta, joka käsittelee sote-alaan ja asiakkaan asemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Neuvottelukunnan pyrkimys on tehdä näistä asioista aloitteita, antaa lausuntoja ja asiantuntija-apua, välittää tietoa sekä herättää yhteiskunnallista keskustelua. Tehtävänsä mukaisesti ETENE on tehnyt sote-alan etiikasta julkisia lausuntoja ja kannanottoja jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.
Uusin julkaistu teksti on Kannanotto intersukupuolisten lasten hoidosta (4.4.2016) (pdf). Koko juttu on kirjoitettu ihailtavan tiiviisti ottaen huomioon aihealueen laajuuden. Jos viisisivuinen teksti on liian iso setti luettavaksi, voit päästä kärryille myös tsekkaamalla Setan uutisen aiheesta.
3. Mitä mieltä olen?
Vuonna 2013 Saksasta tuli ensimmäinen Euroopan maa, jossa otettiin käyttöön lainsäädännöllinen kolmas sukupuoli. Silloin tällä sivustolla totesin tuntuvan mahdottomalta löytää hyvä ja oikeudenmukainen vastaus siihen, mihin muotoon intersukupuolisille lapsille tehtävää leikkaamista tai leikkaamatta jättämistä sekä lapsen mielipiteen selvittämistä koskevat lait olisi kaikista viisainta viilata.
Oon kuluneina vuosina hakenut paljon tietoa sukupuoleen liittyvistä kokemuksista ja lainsäädännöstä ja hakeutunut kuulijaksi sellaisiin keskustelutilaisuuksiin, joissa näistä aiheista puhutaan. En tahdo ohittaa kysymystä intersukupuolisten lasten hoidosta ja lopettaa keskustelua siitä toteamalla, että asia on vaikea. Lähestyn tätä toisesta näkökulmasta:
Vastustan tyttöjen ja poikien muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävää ympärileikkausta, koska vauvallakin on ihmisoikeudet. Näihin kuuluvat itsemääräämisoikeus, oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen sekä uskonnonvapauteen. Kun ihminen on riittävän vanha ymmärtämään toimenpiteen merkityksen, on hänelläkin varmasti oma uskonnollinen tai uskonnoton identiteetti ja maailmankuva sekä mielipide siihen, saako hänen kehostaan uskontoon tai kulttuuriin perustuvista syistä leikata palasia irti vai ei. Tässä asiassa ei vanhempien mielipiteellä kuuluisi olla mitään merkitystä.
Leikkaukset ja hormonihoito ovat olleet Suomessa yksi osa intersukupuolisuuden kirjon kohtaamista. Aikuisiällä tehtävät mahdolliset toimenpiteet ovat henkilökohtainen päätös, mutta lopullisia ratkaisuja on tehty myös vastasyntyneille ja hyvin pienille lapsille vanhempien ja hoitohenkilökunnan yhteispäätöksellä. Jotkut toimenpiteet ovat terveyden kannalta välttämättömiä, toisissa taas terveen ja toimivan kehon piirteitä on muutettu kosmeettisista syistä. En kannata intersukupuolisiin mukuloihin kohdistuvaa varhaista kosmeettista kirurgiaa enkä pidä sitä lääkärin etiikan mukaisena, koska lapsella on oikeus päättää omasta kehostaan, seksuaali- sekä sukupuoli-identiteetistään ja on lääkärin eettinen velvollisuus edistää näiden oikeuksien toteutumista.
Kyllä tässä Suomen valtiossakin (eikä pelkästään mun päässäni) on jotain pahasti vialla kun huomaan ampuvani internettiin tekstiä, jonka ydinsanoma on, että vauvat ovat pieniä ihmisiä ja heitä tulee kohdella sen mukaisesti - KYLLÄ - eikä lasten sukupuolielinten tarkoitus - YLLÄTTÄEN - olekaan vanhempien katseen miellyttäminen!
4. Kritiikki
Miten kirjoitetaan intersukupuolisuudesta oikein?
Se on taito, jota en taida vieläkään osata. Mulla on valtava palo vaikuttaa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja lisätä tietämystä niistä, mutta samalla huomaan puhuvani kokonaisesta ihmisryhmästä lähes pelkästään genitaalialueen hoitotoimenpiteisiin liittyvien eettisten ongelmien kautta ja perustellen asioita, joiden täytyisi olla itsestäänselvyyksiä.
Intersukupuolisten tarinoita -sivu on elämänmakuista luettavaa ja antaa ajatuksia siitä, millaisia ovat hyvät ja huonot hoitokäytännöt sekä millaisena intersukupuolinen henkilö voi kokea asemansa sekä sukupuoli-identiteettinsä lapsena, nuorena ja aikuisena. Kiitos kirjoittajille. Toivottavasti saatte sivustollenne tarinoita vielä paljon lisää.
Tietoa ja tukea:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti