torstai 10. joulukuuta 2015

Grindr ja trigonometria


Kirjaudut homojen keskustelu- ja seuranhakusovellus Grindr:iin ja huomaat, että etäisyytesi hottikseen on 200 metriä. Koska Grindr ilmoittaa vain käyttäjien välisen välimatkan - ei suuntaa - ja ympyrän kehän kaava on 2πr, ymmärrät nopeasti, että sinun täytyisi kulkea ensin 200 metriä suoraan, sitten 2πr ≈ 1257 metrin matka täydellisessä ympyrässä käydäksesi jokaisessa mahdollisessa pisteessä ja törmätäksesi varmasti hottikseen. Mahdotonta!

Toivon pilkahdus syntyy kun huomaat läheisessä talossa asuvan kaverisi olevan online! Kaveri kertoo astuneensa juuri ulos suihkusta ja että hänkin on huomannut saman tyypin! Hän kertoo olevansa hottiksesta 400 metrin päässä. Lasket nopeasti ympyrän kehän kaavaa käyttäen, että kaverilla ei ainakaan ole aavistustakaan herkkupepun sijainnista, koska noin kaukaisella etäisyydellä kaikista mahdollisista sijainneista muodostuu hänen ympärilleen jopa 2513 metrin mittainen kehä! Mutta... hetkinen! Muistat suorittaneesi lukiossa pitkän matematiikan juuri tällaisia tilanteita varten!Olet oranssin ympyrän keskipisteessä.

a = etäisyys hottikseen
b = etäisyys kaveriin
c = kaverin etäisyys hottikseen

Kaverisi on keltaisen ympyrän keskipisteessä.

Koska molempien näkökulmasta hottiksen kaikki mahdolliset sijainnit muodostavat täydellisen ympyrän, pystytte heti rajaamaan etsinnät kahteen vaihtoehtoon, ympyröiden leikkauspisteisiin! Valinta täytyy aluksi tehdä arvaamalla, mutta koska sovellus ilmoittaa etäisyytesi hottikseen, tulet todennäköisesti näkemään lähes heti liikkeelle lähtiessäsi löytyikö oikea suunta ensiyrittämällä vai täytyykö sinun palata lähtöpisteeseen.

Nyt tiedät, että olemassaolevia vaihtoehtoja on kaksi ja osaat tehdä nopeasti päätöksen niiden välillä, mutta miten löydät oikean suunnan? Ymmärrät hetkessä, että se ei ole ongelma eikä mikään! Käännyt katsomaan suoraan kohti kaverin kylpyhuoneen ikkunaa ja pudotat eteesi kolmioviivaimen, jota pidät mukanasi juuri tällaisten tilanteiden varalta.Koska välisenne pisteet muodostavat kolmion, jonka kaikki sivut ovat tiedossa, on sinun selvitettävä enää sinusta kaverisi ja hottiksen mahdollisten olinpaikkojen välille syntyvän kulman suuruus, z.Siis laske ensin oma etäisyytesi hottikseen potenssiin kaksi plus sinun ja kaverisi välinen etäisyys toisiinne potenssiin kaksi miinus kaverisi etäisyys hottikseen potenssiin kaksi, sitten kaksi kertaa oma etäisyytesi hottikseen kertaa sinun ja kaverisi välinen etäisyys toisiinne, jaa nämä luvut toisillaan ja laske näin saadusta luvusta kosinin käänteisfunktio.

Näin helppoa on löytää seuraa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti