Kolme vuotta sitten vastasin tähän sekä kahdeksaan muuhun kysymykseen, joita Voice.fi:n mukaan ei homomiehille kannata esittää. On varmasti monia tuohon Buzzfeediltä nyysityn ja suomennetun listan ulkopuolisiakin asioita, joiden selittäminen tuntuu työläältä. Pidän silti tärkeänä, että olen ollut ja tulen olemaan juuri se henkilö, joka jaksaa lähipiirissään eläville ihmisilleen selittää, mitkä ovat esimerkiksi translain epäkohtia tai mitä eroa on avioliitolla ja rekisteröidyllä parisuhteella. Mistä muualta nämä ihmiset sen tiedon saisivat? Eivät lehdistä ainakaan. Jos puhutaan lakialotteista, uutismedia tuppaa etsimään eduskunnan sisältä vastakkainasetteluja ja nasevia kommentteja sen sijaan, että varmistaisi ymmärtääkö tavallinen kansa, mistä näissä aloitteissa on kyse ja mitä eri edustajat ovat niistä tarkalleen ottaen sanoneet.
Viime vuoden Helsinki Pride -kulkueessa oli tämä kyltti, jonka taustalle oltiin listattu erilaisia termejä. Mukana ollut kaveri katsoi kylttiä ja kysyi minulta:
"Mikä on apilaperhe?"
(Perhemuodoista: Katso Sateenkaariperheet ry)
Kaveri jatkoi kysymällä mitä ovat aseksuaalisuus ja aromanttisuus, tai oikeastaan kaikki kyltin sanat: Miksi ne ovat siinä? Oli kivaa päästä avaamaan monia mua ja läheisiäni koskevia tärkeitä termejä ja teemoja ihmiselle, joka ei omassa elämässään ole juuri koskaan niiden kanssa tekemisissä.
Seta teki joulukuussa ison sanastopäivityksen, mikä on merkittävä asia, koska monet toimittajat ja vaikuttajat luottavat Setaan ja hakevat juuri Setalta tietoa siitä, mitä sanoja eri aiheista puhuttaessa käytetään. On vaikeaa edistää yhdenvertaisuutta ja kertoa seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai erilaisista ihmissuhde- ja perhemuodoista, jos ei edes tiedä niitä merkitseviä sanoja. Esimerkiksi apilaperheissä ja polyamorisissa suhteissa elävien ihmisten asema voisi olla paremmin lainsäädännöllä turvattu ja jos tämän muutoksen tahdotaan tapahtuvan, tavallistenkin ihmisten täytyy tietää, mistä puhutaan.
Sanastossa kuvataan suuria asioita. Se ei ole vain vähemmistöille, vaan se kuuluu kaikille. Siksi on hienoa, että Seta ja sen paikallisjärjestöt tekevät aktiivisesti vaikuttamistyötä sekä koulutusvierailuja. Asiallisen tiedon välittäminen nuoremmille sukupolville ei ole ainoastaan vapaaehtoisten tarjoama palvelu, vaan koulumaailmakin uudistuu hiljalleen. Uudessa opetussuunnitelmassa tähdätään sukupuolitietoisuuteen kasvatuksessa ja siihen on kirjattu, että on koulun sekä opettajien velvollisuus lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Tämän suunnitelman käyttöönotto on jo alkanut syksyllä 2016.
Hienoja asioita. Edistys ilahduttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti